Prečo je strihanie dôležité?

Prečo je strihanie dôležité?

Každý, kto má doma psíka sa už určite zamyslel nad otázkou, treba ho aj strihať? Záleží od toho o akú rasu sa jedná. 

  • Dlhosrsté psy veľkého vzrastu- bobteil, nemecký dlhosrstý ovčiak, novofounlanský pes atď...

Tieto psíky majú veľmi hrubú až huňatú srsť kde sa tvorí podsada. Strihanie je nutné len vo veľmi výnimočných prípadoch ako je zaplstenie hlavne u bobteila ( vlastná skúsenosť-strihanie trvá aj 4hodiny ), bernardín (4,5 hodiny). V bežných prípadoch stačí takémuto druhu psíkov len kartáčovanie a kúpanie aj keby len 2-3 x do roka kôli odmasteniu spomínanej srsti. 

  • Hladkosrsté psy - mopslík, labrador, buldog, boxer atď...

Takúto srsť tak isto ako pri predchádzajúcich plemenách nieje nutné strihať. Daná srsť je špecifická nadmerným pĺznutím kde pomôže iba denno denné vyčesávanie ak je pĺznutie v určitých mesiacoch intenzívnejšie. Srsť je pichľavá, a obsahuje prirodzený mastný film preto je kúpanie vhodné 2-3x do roka aby sa nenarušila štruktúra tejto srsti. 

  • Kučeravé psy- bedlington, pudel a bišón 

Psíky tohto druhu majú mäkkučkú a hebkú srsť ktorá je potrebná strihať aspoň 1x za 3mesiace vzhľadom k tomu že rýchlo splsnatie a motá sa. V uškách im treba vytrhávať jemné chĺpky aby im nevznikali zápaly uško dýchalo. 

 

  • Hodvábna srsť, vlásenky - yorkšír, maltezák, shitzu, lhasa apso atď..

Psíkovia s touto srsťou sú mojími najčastejšími zákazníkmi :) Strihanie týchto plemien preferujem minimálne jar/jeseň, srsť sa prevzdušní a veľmi praktické na údržbu. Nikdy sa nestrihá srsť do protismeru inak by začali zarastať korienky a na koži vzniknú nepekné hrbolčeky. Srsť je veľmi jemná a treba sa u ňu aj starať. Napr. niektoré psíky majú podsadu a rozčesávanie je nutné, maltezák má srsť ktorá v daždivom počasí môže splsnatit a treba dennodenne česať. Yorkšír sa zase často zamotá na slabinách kde je srsť najjemnejšia. Tak ako pri kučeravých plemenách sa im vytrhávajú ušká, hlavne u shitzu sa kladie dôraz na uši kedže su spadnuté a nedýchajú. Pokiaľ psíka tohto druhu nebudete vystavovať,strihanie je veľmi dôležité. 

 

  • Drôtová drsná srsť - foxteriér, bradáč, westík atď...

Ak máte píka s týmto typom srsti, je potrebné vedeť že srsť nikdy nepĺzne a sama navypadáva. Zostáva a je potrebné ju vytrhávať - trimovať. Trimovanie je veľmi náročné. Vytrháva sa chĺpok po chĺpku. pmôcť si možeme trimovacími hrabličkami alebo nožikom, pri ušiach a pysku trháme len prstami. Veľa ľudí toto neovláda alebo nevie robiť a tak dajú psíka ostrihať, Samozrejme že to možné je, aj keď po ostrihaní srsť zmäkne a už sa ťažšie trimuje no pri niektorých jedincoch to ide aj napriek strihaniu veľmi dobre. Treba zvážiť či budete strihať alebo trimovať.

 

Strihá sa hlavne podľa štandardu každého jedného plemena :)